tisdag 7 februari 2012

Milvus milvus


Nu hänger det återigen en dovhjort i vårt uthus i väntan på att bli styckad. Fredagen är avsatt, och jag som slapp delta i fjol får ta min del av det inte så kuliga arbetet och bistå med att hålla om så behövs, förpacka och mala.

I väntan på styckningsavfallet köpte vi några billiga ben och lade ut till rovfåglarna. Det gick flera dagar innan den första gladan upptäckte att det fanns något ätbart i snön utanför huset.




Trots att jag satt bakom nedrullad gardin och med kokböcker så uppsatta att jag bara lämnade en liten glugg för kameran, märkte gladan minsta lilla rörelse.
Jag vågade nästan inte andas bakom gardinen...




Jag fick passa på och ändra kamerinställningarna de korta stunder gladan slet i köttstycket!




Och som den åt.
Och åt.
Och åt.




Men hela tiden med ett vakande öga mot köksfönstret och den neddragna gardinen.




En liten kort stund satt den bara och vilade,




då landade en ormvråk!




Det tog en halv sekund innan den blev bortjagad av gladan som är större och tyngre och som ansåg sig ha ensamrätt på köttbenen.




Onsdag i nästa vecka ska jag duka ett frikostigt bord åt rovfåglarna. Då är inte bara fåglarna utan även Prästgårdseva inviterad. Måtte de komma rovfåglar i mängder och måtte solen lysa över skådeplatsen så att Eva och jag får fina bilder!




God kväll säger skogseva.

25 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack så mycket kära dillfröken! Undrar du, liksom jag, hur en välstekt glada kan tänkas smaka? Du hade säkert fått till en spännande 'glad'lördagsmiddag.
      Må så gott
      Eva

      Radera
  2. Underbara bilder på en majestätisk fågel. Det är så hoppingivande att gladorna har blivit fler under de senaste åren. Man blir glad :-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Visst är det härligt och här hos oss ser vi dem i ett mångfald till skillnad för ett antal år sedan. De verkar ha hämtat sig tämligen kvickt efter den stora nedgången under 70-talet. Och som sagt - man blir glad som en lärka när man ser dem!
      Kram
      Eva

      Radera
  3. Wow vilka bilder och vilken spänning. Hoppas ni får lika fint fågelbesök till nästa fotograferingsrond ;-)

    Hälsar Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas verkligen att det dyker upp några spännande fåglar på vår fotodag, allt annat vore verkligen snopet... Vi har just diskuterat hur vi ska placera kamerorna och hur vi ska kunna hänga på ett någorlunda bekvämt sätt på diskbänken. Inomhusfotografering har också sina problem.
      Må så gott!
      Eva

      Radera
  4. Jag tycker nog att du fick väldigt fina bilder även idag! Gladan, höll på att skrämma vettet ur mig en solig sommardag när jag kom runt husknuten. Eller var det kanske jag som skrämdes mest "hihi" Det cirklar ofta glador här omkring men de är så högt upp att jag sällan lyckas få zoomat in tillräckligt.
    Ha det gott / gittan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha Gittan. Jo du, de är ganska stora när man kommer tillräckligt nära. Att zooma in en flygande fågel är ett nästan hopplöst företag och, tror jag, tar tid att lära sig att behärska. Det blir ju lätt lite rörelseoskärpa om man säger så...
      Må så gott du också.
      Eva

      Radera
  5. Underbara bilder!
    Du som är bra på fåglar! vet du om det är vanligt att småfåglarna brukar hålla till i fågelholkarna på vintern?
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du! Så rasande bra på fåglar är jag verkligen inte, men jag tror att det är så att övervintrande fåglar använder holkarna som sovplatser. Någon form av skydd för vänder och vind behöver de ju och då är en holk alldeles utmärkt. Så sätt upp många holkar så hjälper du de små liven när det är så illkallt som det har varit nu ett tag.
      Kram från Eva

      Radera
  6. Så maffiga bilder! Fantastiska fåglar.
    Ha det gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Maria! Ja gladorna är 'snygga' på lite närmre håll med sin fantastiska fjäderdräkt eller 'päls' som jag brukar kalla den. En lite prålig pippivariant bland de striktare klädda ormvråkarna till exempel.
      Må så gott du också.
      Eva

      Radera
  7. Härligt, att få se hur det ser ut från ditt bakomrullgardinenperspektiv och det ska bli spännade att få ta del av det - igen. (Beundrade ju skönheterna på lite avstånd i söndags.) Men först en skön promenad i dina skogar imorgon.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu vet du på riktigt hur perspektivet ser ut och på onsdag får vi se om det blir något att fotografera från diskbänken!
      Och tack för den något förvirrade promenaden i dag, jag njöt även om vi inte hamnade där vi tänkt oss.
      Kram
      Eva

      Radera
  8. Vi är glada vi andra bloggare att du satt där och vakade bakom gardinen! Fantastiskt att se så maffiga fåglar på nära håll. Och så vackra bilder som du tagit.

    Ha det gott och lycka till med styckningen

    Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tala om för dig att det på intet vis känns uppoffrande att sitta och bevaka de stiliga fåglarna. Tiden rinner iväg och att ta ett par hundra bilder är ingen konst. Det svåraste är att få dem att 'agera' och inte bara inta samma position hela tiden. Det blir onekligen lite roligare bilder om de flaxar runt lite grand bland maten.
      Styckningen ser jag som ett inte lika roligt måste...
      Må så gott önskar
      Eva

      Radera
  9. Alldeles underbara bilder på gladan, rovfåglarna är mycket impponerande så där på nära håll. Vad har du för objektiv som kom dem så närma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Jessica.
      Jag har en Sony som heter DSC-HX100V och som har 30 x zoom, vilket ju är en ganska kraftfull zoom men som också innebär att ett stativ av något slag är nödvändigt om man ska nyttja hela zoomkapaciteten. Men jag är hittills väldigt nöjd med min kamera som är lätt att bära med sig och där jag inte behöver fundera på att skifta objektiv.
      Må så gott och hälsa till Malte.
      Eva

      Radera
  10. Vi satte upp tio stycken förra året och det blir nog några till i år.
    Tack för svaret.
    Mariana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra, då har du gjort en ordenligt insats. Här ska det också upp fler holkar i vår, det verkar som om det är ständig bostadsbrist bland småfåglarna!
      Eva

      Radera
  11. Wow, fantastiska bilder! Synnerligen proffsiga.

    Visst använder fåglarna holkarna på vintern. Jag har en kolonilott, tömmer och rensar holkarna på hösten. Genast kommer blåmesar och talgoxar och bäddar med nytt gräs och söker skydd där under vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo du, jag har inte själv sett att småfåglarna beter sig så, men jag rådfrågade mina böcker och visst är det så att de nyttjar holkarna vintertid. Kloka små pippiar!
      Kolonilott... Se där, vilka utmärkta tillfällen du har att fotografera fåglar!
      Tack snälla du för de varma orden, jag blir så glad!
      Kram från Eva

      Radera
  12. Oj, oj vilka maffiga bilder! Tusen tack!

    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anja och välkommen hit!
      Tusen tack själv för att du tittade in och för att du gav dig tid att skriva en rad, det uppskattas mycket skall du veta!
      Må så gott önskar
      Eva

      Radera
  13. Hej
    Vet inte hur jag hamnade på dessa sidor (sökte nog på milvus milvus) och måste bara skriva trots att du verkar inte vara aktiv längre. Vilka otroligt fantastiska bilder! Vad duktig du är! Vilken njutning att titta på dina bilder.
    Jag bor i Sjöbo och matar glador och ormvråkar dagligen och det är lika spännande varje dag! Gladorna kommer när jag ropar på dom, ormvråkarna också. Och skatorna, kråkarna och en ensam nötskrika. Ibland är det ett helt fantastiskt skådespel när det kommer 20-30 glador och dyker på vår lilla tomt! Ibland cirkulerar de ovanför huset och skriker viu-viu, antagligen för att de är hungriga eller när deras ungar behöver mat.
    Vänligen Maaret

    SvaraRadera

Om du skriver några ord blir jag väldigt glad. Jag läser alla kommentarer med stort intresse och om jag inte svarar beror det antingen på att att jag rest till bortre Indien eller att jag är död!